top of page

Kvinnorna i mitt liv

Bloggen har stått tillbaka pga ekorrhjulet som snurrar på rejält efter pandemin till förmån för Kontempel.


Men på Internationella kvinnodagen idag den 8 mars vill jag passa på att hylla några av de kvinnor som inspirerat mig.


Vill du ge en slant till något utöver hjälp till Ukraina och med betoning på kvinnors inre hälsa så rekommenderar jag faktiskt du stöder Kontempels arbete. Tex så är vi på väg att starta en Livsstegsgrupp för våldsutsatta kvinnor, i samarbete med en kvinnojour i Stockholm.


Här kan du stödja oss som medlem, månadsgivare och volontär:

www.kontempel.se/stodoss

Kärleksgurun, systerdottern och guddottern Lila och jag.

Förutom alla fantastiska kvinnor i min familj, alla vänninor som betytt och betyder så mycket för mig. Pedagoger, kollegor, mentorer och inspiratörer som lett mig fram genom den snåriga djungel det är att vara kvinna i Sverige, Grekland och världen.


Förutom dem, som varit allra viktigast för mig och funnits i min närhet, så finns ju också en hel del kvinnor som lyckats inspirera mig utan att ens veta om det. Utan att ens veta om mig. Det är dessa kvinnor jag tänkte lista här och nu.


Kanske har du också några sådana oficiella systrar som backat dig andligt och existentiellt. Mellan några bokpärmar, på film eller i musikens narrativ? Här är mina:


10 kvinnor i mitt liv


  1. MARIA FRÅN NASARET. Urmodern. The Heroine. Utan henne ingen mänsklig Gud.

  2. MARILYNNE ROBINSON. Författare till bl.a. boken Lila, en av de bästa och starkaste kärlekshistorier jag läst. (Observera att jag läste den efter att jag mött mannen i mitt liv…). Men allt av Marilynne Robinson är riktigt bra.

  3. ASTRID LINDGREN. Såklart. Alla barns skyddshelgon och försvarare. För Ronja, Pippi, Madicken, Lotta, Kajsa, Louis, Kerstin och Tjorven.

  4. EDITH SÖDERGRAN. Tröst och spegel under de mörkaste timmarna. Då jag verkligen inte kände mig som någon röd ros, utan snarare en rutten frukt.

  5. TRACY CHAPMAN. Starkare röst finns knappt. Frihet, styrka, mod, svärta och integritet i en enda röst.

  6. WINONA RYDER. I indiefilmen Reality Bites, kultfilm för mig och ett par vänner på 90-talet. Hon spelar en smart, snäll, hårt arbetande feministisk, skitsnygg dokumentärfilmare. Vi pausade mitt i filmen och klippte mig kort, som hon!

  7. BEYONCE KNOWLES-CARTER. Med filmen/albumet Lemonade (tack vare min extradotters expertis). För att den förnedrande livskris hon genomgick omskapades till bästa popalbumet och musikkortfilmen hittills, om en kvinna som bokstavligen reser sig ur askan.

  8. FRIDA KAHLO. Som visar att konst är något större än perfektion och att ur mörkret kan det vackraste födas. För att jag älskar hennes skapelser och känner med hela hennes livshistoria. För vår postkoloniala blick på henne och att hon står pall.

  9. OPRAH WINFREY. Inspiratör alla kategorier. Från gravt utsatt barn till världens främsta influencer.

  10. SIMONE WEIL. Som bevisar att kvinna kan vara jude, kristen, ateist, anarkist, arbetare, borgarbracka, aktivist, filosof, teolog och poet på en och samma gång. Att kvinna kan vara människa. Även om hon då blir hånad, förminskad och bortglömd. Så glad för mina två bokcirklar kring hennes verk (en privat och en i Kontempel med start idag för exakt ett år sen) och den syster och forskare jag nyligen mötte i Göteborg som snart lyfter fram henne i ljuset. Och inte minst att min ett år yngre bror, som växte upp i Grekland, började läsa henne samtidigt som jag och att vi insåg det när vi möttes förra hösten och plockade fram våra respektive böcker ur ryggsäckarna. Skulle gärna gå med i eller starta ett Simone Weil-sällskap.


Ha en underbar dag och glöm inte att kampen fortstätter.


Välkommen också till min skrivkurs på torsdagar i Kontempel på Skeppsholmen eller online, alternativt till världens vackraste ö Symi i slutet av maj. Eller kom och ta en fika i Kontempels café bara.


Nu kan vi äntligen mötas och på söndagarna samtalar vi om hur vi kan bidra till fred och frid istället för att låta oron passivisera oss. Kom!

46 visningar2 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

VÄXA I TRO

bottom of page